MIÓD WIELOKWIATOWY:
Miód wielokwiatowy łączy w sobie rozmaite właściwości różnych pożytków pszczelich. Jego smak może być zróżnicowany w zależności od tego, jaki pożytek dominował podczas zbioru.
Nie tylko smak miodu wielokwiatowego może być różny, ale też jego kolor. Miód z kwiatów wiosennych jest jasny i delikatnie słodki.
Kluczową cechą miodu wielokwiatowego jest też jego zróżnicowanie pod względem zawartości poszczególnych składników odżywczych. Lekki, odżywczy i bogaty w witaminy jest miód powstający na wiosnę. Warto spożywać go w stanach braku energii – jest naturalnym sposobem na przywrócenie równowagi organizmu. Istotny w profilaktyce chorób serca, problemach z wątrobą i funkcjonowaniem układu pokarmowego. Warto spożywać go jako środek wspomagający w leczeniu przeziębień, infekcji dróg oddechowych czy w chorobach wynikających z obniżonej odporności. Miód wielokwiatowy zawiera też sporą dawkę krzemu, który jest budulcem mocnych naczyń krwionośnych, a także wpływa na piękny wygląd skóry, włosów i paznokci.
Miód wielokwiatowy doskonale smakuje, dlatego bardzo chętnie jedzą go także najmłodsi. Warto wykorzystywać go codziennie jako element zbilansowanej i zdrowej diety.
MIÓD RZEPAKOWY:
Miód rzepakowy jest w naszym rejonie bardzo popularny. Gdy miód rzepakowy jest płynny, ma piękny słomkowy kolor, natomiast gdy skrystalizuje jest zwykle jasnożółty, ale bywa też kremowy lub całkiem biały. Wybierany na przełomie maja i czerwca, bardzo szybko się krystalizuje.
Stanowi doskonałą odżywkę, szczególnie dla organizmu wyczerpanego długotrwałą chorobą, przemęczeniem czy stresem. Regularne spożywanie tej odmiany miodu wzmacnia serce, obniża ciśnienie krwi, a także może w dużym stopniu spowolnić postępujące zmiany miażdżycowe. Miód rzepakowy można stosować też zewnętrznie w chorobach skóry oraz oparzeniach – oczyszcza on bowiem tkanki skórne z zanieczyszczeń, kurzu i zmian martwiczych.
MIÓD LIPOWY:
Miód lipowy jest jasny, ma delikatny kwiatowy zapach i lekko ostry smak. Warto go spożywać na wiele sposobów, bo zawiera sporo substancji odżywczych. Regularne spożywanie miodu lipowego wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga organizm w walce z infekcjami. Miód jest polecany w przeziębieniach i grypie. Ogranicza ryzyko wystąpienia chorób serca i krążenia, działa pozytywnie na układ nerwowy i pokarmowy. Miód lipowy pomaga bowiem utrzymywać ustabilizowany poziom cukru we krwi, w związku z tym polecany jest dla cukrzyków.
MIÓD SPADZIOWY:
Miód spadziowy jest produktem unikalnym. Miód spadziowy nie tylko pochodzi z innych pożytków, ale też wyraźnie różni się od miodów nektarowych. Jest od nich bardziej gęsty, mniej słodki i ma mocny, wyrazisty smak – mało słodki, z nutą żywiczną, czasem nawet cierpki. Jego barwa jest też dużo ciemniejsza, od brązowej, przez zgniłozieloną, aż po całkowicie czarną. Ma sporo właściwości prozdrowotnych, szczególnie antybiotycznych. Warto spożywać go w profilaktyce wielu chorób, zarówno jesiennych przeziębień, jak i chorób serca czy układu krążenia. Pozytywnie wpływa również na pracę przewodu pokarmowego. Miód spadziowo-nektarowy jest nieco słodszy od klasycznego miodu spadziowego, zawiera bowiem więcej cukrów.
MIÓD GRYCZANY:
Jest mocny i wyrazisty w smaku, ma piękną bursztynową barwę i warto go jeść dla zdrowia. Miód gryczany, bo o nim mowa, to produkt dla świadomych konsumentów, dla których miód wcale nie musi być intensywnie słodki.
Unikalnym składnikiem miodu gryczanego, którego nie znajdziemy w innych odmianach miodu jest rutyna. Jet to substancja, którą możemy znaleźć w wielu aptecznych suplementach diety. Do jej właściwości możemy zaliczyć wzmacnianie układu odpornościowego oraz krwionośnego, a także ogólne oczyszczanie organizmu z toksyn i niepotrzebnych substancji. w miodzie gryczanym jest wyjątkowo dużo witaminy C, żelaza i białek, jest więc naturalnym antidotum na anemię i osłabienie organizmu.
MIÓD LEŚNY:
Miód leśny to miód wytwarzany na bazie nektaru zebranego przez pszczoły z roślin leśnych, które są uznawane za dzikie – znajdziemy tutaj jeżyny, maliny, kruszyny dziurawca, borówki, czy też dziką różę. Polecany jest przede wszystkim na schorzenia związane z górnymi drogami oddechowymi oraz schorzeniami związanymi z alergiami i uczuleniami.